Adrian Buzatu, experimental particle physicist at Collider Detector at Fermilab
Sumar Educatie Cercetare Publicatii Conferinte Predat In presa Contact

De trei ani de zile sunt cercetator asociat (postdoctorand) la Universitatea din Glasgow, UK, unde colaborez la experimentul ATLAS de la CERN, din Elvetia. Inainte de aceasta, timp de aproape sapte ani am fost student la master si apoi la doctorat la Universitatea McGill din Canada, une am colaborat la experimentul CDF de la laboratorul Fermilab din SUA.

In tot acest timp am fost membru al acestor colaborari internationale mari care cautau sa rezolve unul din misterele mari ale Universului, si anume de ce ingredientele fundamentale ale Universului au un numar de kilograme, o proprietate fara de care atomii nu ar fi stabili si asadar viata nu ar exista.

Gratie descoperirii experimentale in 2012 a unui nou ingredient fundamental al Univrsului, anume particula elementara denumita bosonul Higgs, umanitatea a inteles cum primesc masa particulele elementare. Teoria dezvoltata cu jumatate de secol in urma de Peter Higgs, Francois Englert si altii fusese confirmata experimental. Drept rasplata, cei doi teoriticieni au primit premiul Nobel pentru fizica din 2013.

Informatii detaliate sunt prezentate in Curriculum Vitae and Publication List .

Designed by Teodora DAN